Soline

“Villa Ljubica” nalazi se u mirnom i slikovitom mjestu Soline, koje je jedno od najstarijih na Dugom otoku smješteno na njegovomsjeverozapadnom dijelu.
U neposrednoj blizini nalazi se nadaleko poznata plaža Sakarun koja je jedna od najljepših pješčanih plaža na Jadranu.
Tu se nalazi i najviši svjetionik na Jadranu visine 42 m koji već više od 150 godina sjetlosni putokaz moreplovcima a okružen prekrasnom šljunčanom plažom i borovom šumom sve je traženije mjesto za romantična vjenčanja.
Dakako tu je i park prirode “Telašćica” sa svojim slanim jezerom “Mir” dubine 6-10 metara sa ljekovitim muljem i slankastom vodom koja je od mora toplija oko 6 stupnjeva.
U PP “Telašćica” svakako treba pogledati najveće klifove na Jadranu “Stene” koje se uzdižu do 200 metara nad morem a u more okomito spuštaju i do 90 metara.
Telašćica se naslanja na nacionalni park “Kornati”, biser jadrana kojeg sačinjavaju 125 otoka, otočića i grebena. Na Kornate je moguć cijelodnevni izlet turisitčkim brodom. Ovaj doživljaj će zasigurno ostaviti neizbrisiv dojam u vašem sjećanju.
Prva organizirana izletnička destinacija ne samo na Dugom otoku već i šire je špilja “Strašna peć” koju je 1904. godine posjetio i sam car Franjo Josip.
Dugi otok je dug 45 km, širok 1-4 km sa najvišim vrhom “Vela straža” 338 m sa strmom jugozapadnom obalom i očaravajućim liticama i nizom uvala među kojima se ističu Sakarun i Telašćica te ponos otoka svjetionik. Dugi otok ima mediteransku klimu, duga topla ljeta i blage zime. Broj sunčanih sati kreće se oko 2700 godišnje a prosječan broj kišnih dana iznosi svega 90 dana. Na otoku živi oko 1800 stanovnika u 11 mjesta. Sva mjesta povezana su cestom s koje se pružaju izuzetni vidici s obje strane otoka. Posebno se ističe bogatstvom raznovrsnih ljekovitih i aromatičnih biljaka. Pogodne morske struje, kristalna čistoća mora i zeleno okruženje mnogobrojnih okolnih otoka pravi je zagrljaj prirode.